Cetatea Soimos

Cetatea Soimos

Cetatea Soimos a fost inaltata de catre o familie de nobili la sfarsitul secolului al XIII-lea. Cetatea face parte din monumentele istorice ale regiunii Crisana si este asezata pe malul drept al raului Mures si pe dealul numit Cioaca Tantului din satul Soimos.

Pe la inceputul secolului al XIV-lea este promovata la titlul de cetate regala si sediul comitetului de Arad. Cetatea Soimos a fost ridicata dupa primele cotropiri ale tatarilor si este certificata documentar inca din anul 1278.

Rolul acestei cetati a crescut putin cate putin incepand cu voievodul Ladislau Kan al II-lea care a retinut-o prin doi interpusi care erau si comiti de Arad: Alexandru (1310) si Dominic (1311). In anul 1315 cetatea devine domeniul regal fiind resedinta comitilor si vicecomitilor de Arad.

Inca din anul 1788 cetatea nu a mai fost populata, iar cetatea a inceput sa se degradeze incet. Din secolul al XIX-lea patrunde in patrimoniul statului si este renovata partial.
Este protejata de legea monumetelor si de atunci a devenit un obiectiv turistic cautat.

Castelul Soimos este format din turnuri interioare ce au o forma aproximativa ca a unui triunghi. Acea carare duce spre santul de aparare lat si adanc, prin puntea suprimata de odinioara instalata pe cativa piloni mari ce duc spre poarta fortificatiilor exterioare. Datorita faptului ca puntea a intrat intr-o stare deplorabila, aceasta intrare la castel este foarte periculoasa, iar singura modalitate de a ajunge la castel este calea care conduce de-a lungul santului spre o sapatura a zidului dinspre est.

Dimensiunile curti cetatii la interior sunt de 35 x 22 de metri iar de la aceea inaltime poti vedea o priveliste de milioane catre defileul Muresului, dar si spre campia Aradului.