painea este benefica pentru sanatate

Painea, recomandata sau de evitat?

Inca din copilarie suntem obisnuiti sa mancam paine, la aproape orice masa. Cu legume, cu carne sau chiar si cu cartofi sau orez, painea a reprezentat un aliment esential pe masa romanilor.

Desi s-a tot spus ca ingrasa sau ca nu este sanatoasa, romanii sunt inca cei mai mari consumatori de paine din Europa, sau aproape cei mai mari, daca ii luam in calcul si pe vecinii nostri de la sud de Dunare.

Sanatoasa sau nesanatoasa?

Fara doar si poate, este sanatoasa. Datorita continutului de fibre, continutului scazut de lipide si faptului ca este extrem de hranitoare, painea trebuie consumata la fiecare masa. Evident, cantitatile nu trebuie sa fie mari iar tipul de paine trebuie sa fie ales cu grija. Ce este cert insa, este faptul ca aceasta nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma de pe masa, fie ca iei micul dejun, fie ca iei pranzul sau chiar si cina.

Ce beneficii majore ofera painea?

Va prezentam in continuare cateva dintre beneficiile consumului de paine si cum iti poate influenta sanatatea:

  • Recomandata in curele de slabire. Da, ai citit bine, in ciuda faptului ca majoritatea oamenilor considera ca ingrasa, conceptia este una gresita. Painea ingrasa doar in combinatie cu anumite alimente. Daca este consumata doar paine integrala si nu este combinata cu proteine, aceasta poate sa fie un adevarat aliat in slabire, datorita continutului scazut de lipide, zahar si grasimi, dar si datorita fibrelor, care iti ofera energie si ajuta creierul sa functioneze foarte bine;
  • Ajuta tranzitul intestinal. Painea are un continut bogat de fibre solubile, care absorb glucide si lipide, dar si de fibre insolubile care imbunatatesc tranzitul intestinal. Astfel, daca suferi de constipatie, este bine sa consumi paine;
  • Ofera energie. Orice sportiv stie ca, inainte de fiecare activitate, trebuie sa consume paine. Continutul sau de amidon ofera foarte multa energie si ajuta ficatul si muschii sa faca fata efortului sustinut;
  • Este un aliat extraordinar pentru creier. Creierul este cel mai mare consumator de energie al corpului nostru. Chiar si atunci cand nu facem sport, consuma aproximativ 20% din energia pe care o depozitam. Datorita continutului de glucide, painea ajuta creierul sa functioneze cum trebuie si sa fie cat mai sanatos.

Daca inca nu esti convins despre beneficiile pe care painea le poate avea pentru sanatate, gasesti aici mai multe informatii despre avantajele consumului de cereale, cum trebuie consumate si cum acestea pot influenta starea de sanatate a organismului.

Ce paine trebuie sa consumi?

Este adevarat, exista tipuri de paine care trebuie sa fie evitate si tipuri de paine care sunt recomandate. Este bine sa eviti painea alba, foarte proaspata si sa consumi paine integrala, din cereale, la o zi dupa ce este produsa. De cele mai multe ori, painea din comert este produsa din faina rafinata si contine multi alti aditivi si conservanti. O solutie la indemana pentru prepararea unei paini sanatoase o constituie masinile de facut paine. Accesibile ca pret si usor de folosit, acestea iti ofera o paine proaspata, creata exact pe gustul tau.

Cel mai indicat moment pentru consumul de paine este micul dejun, insa o poti consuma pe tot parcursul zilei in cantitati reduse.

Daca vrei sa incepi o cura de slabire, nu renunta la paine, ci incearca sa o introduci in alimentatie in asa fel incat sa iti poata oferi toate beneficiile prezentate mai sus si sa iti ajute corpul sa faca fata oricarei provocari.

O parere despre “Painea, recomandata sau de evitat?

  1. da, asa e, noi romanii suntem mari consumatori de paine. Insa de multe ori, pe langa cantitate ar trebui sa fim mai atenti si la calitate. Facuta din ingrediente naturale, painea poate fi un aliment sanatos.

Sectiunea de comentarii este inchisa.