conjunctivita

Conjunctivita alergica apare la orice varsta!

Conjunctivita alergica este foarte frecventa si, de cele mai multe ori, nediagnosticata corect si tratata prost, atrage atentia conf. dr. Monica Pop, doctor oftalmolog. In general, bolnavii nu se adreseaza medicului oftalmolog si trateaza aceasta conjunctivita dupa „ureche”, agravand evolutia bolii.

Principalele simptome ale acestui tip de conjunctivita sunt: senzatia de corp strain in ochi (sau de jena), dar nu la fel de neplacuta ca in cazul unei conjunctivite de natura mcirobiana; o senzatie neplacuta de apasare (dar nu de durere), si o secretie conjunctivala redusa cantitativ (aceasta din urma poate sa lipseasca).

Conjunctivita alergica se face simtita mai ales prin mancarime, care uneori poate fi foarte accentuata, mai ales daca este vorba despre cea din unghiul intern al ochiului.

De multe ori, aceste conjunctivite alergice sunt intretinute de anumite vicii de refractie necorectate, mai precizeaza conf. dr. Monica Pop. Astfel, nu trebuie sa amanati vizita la medicul oftalmolog, o data ce va confruntati cu asemenea simptome, deoarece maladia va fi mai greu de tratat.

Intrebari si raspunsuri

Fata mea a fost operata la varsta de 3 ani de hipermetropie cu astigmatism. Acum este insarcinata si as dori sa stiu daca sarcina ii poate agrava boala. (Lenuta, 58 de ani, din Bucuresti)

Stati linistita, pentru ca sarcina nu va agrava boala fiicei dumneavoastra. Insa, s-ar putea ca nepotul dumneavoastra sa-si mosteneasca mama. Astfel, cel tarziu la trei ani, trebuie evaluat de catre un medic oftalmolog, chiar daca fizic nu va przenta nici un simptom. (conf. dr. Monica Pop)

O persoana care are glaucom poate urma un tratament pentru conjunctivita alergica? (Ionel Barliba, 38 de ani, din Focsani)

Bineinteles, insa trebuie sa luati in consideratie si faptul ca este posibil sa faceti alergie tocmai la tratamentul pentru glaucom. Oricum, mergeti la medicul oftalmolog pentru o evaluare cat mai complexa. (conf. dr. Monica Pop)

Am fost diagnosticat cu asigmatism miopic de 0,50 si vreau sa stiu daca trebuie sa port ochelari tot timpul. Totodata, va rog sa-mi spuneti cat timp se ia opatanolul. (Gheorghe Mihai, 47 de ani, din Deva)

In acest caz este obligatoriu sa purtati permanent ochelari. In ceea ce priveste perioada de administrare a medicamentului respectiv, aceasta nu trebuie sa depaseasca o saptamana. (conf. dr. Monica Pop)

Sunt interesata sa stiu daca blefarita poate insoti sau nu conjunctivita alergica? (Anica, 29 de ani, din Resita)

Sigur ca da, in cele mai multe cazuri conjunctivita alergica este secondata si de o blefarita. (conf. dr. Monica Pop)

Am o arsura corneeana cu alcool, diametru 6-8 mm, si am purtat si lentila de contact terapeutica. Ce se mai poate face? (Aneta, 36 de ani, din Bucuresti)

Este foarte bine ca ati purtat o lentila de contact terapeutica. Sa stiti ca exista un tratament trofi-corneean pe care vi-l poate prescrie medicul oftalmolog curant. (conf. dr. Monica Pop)

De un an si jumatate port lentile de contact, iar cand stau in curent mi se inrosesc ochii (dar nu si pleoapele) si ma inteapa. Ce imi recomandati? (Mihaela, 33 de ani, din Fetesti)

In primul rand, trebuie sa stiti ca este o idee preconceputa acea ca ochii se inrosesc din cauza curentului. Trebuie sa va adresati medicului oftalmolog si acesta va poate prescrie un tratament antialergic. (conf. dr. Monica Pop)

De cateva zile ma trezesc cu ochii umflati si rosii, dar nu ma dor. Ce ma sfatuiti sa fac? (Vasile, 36 de ani, din Vaslui)

Cel mai probabil este vorba despre conjunctivita, iar pana veti avea posibilitatea de a ajunge la medicul oftalmolog, folositi ca tratament apa rece si sapunul, nimic altceva. Totusi, nu amanati vizita la oftalmolog, pentru ca, mai tarziu, va fi mai greu de tratat conjunctivita de care suferiti. (conf. dr. Monica Pop)

O parere despre “Conjunctivita alergica apare la orice varsta!

  1. 2015
    Your comment is awaiting moderation.
    Baietelul meu, in varsta de 3ani a fost diagnosticat cu conjuctivita alergica. Timp de trei luni a urmat tratament cu netildex+xyzal,flumetol (dupa care paruse ca e vindecat dar numai pt o zi) si spersallerg insa fara rezultat. Acum facem pauza trei zile si incepem cu spersadex. Ce ziceti, mai scapam oare de aceasta conjuctivita? Copilul poarta in permanenta ochelari de soare pilarizati ..spune ca il dor ochii de la soare si se scarpina.

Sectiunea de comentarii este inchisa.