Praful si polenul, cauze ale conjuctivitei alergice

Vantul, praful, polenul florilor de tei si plop sunt doar cateva dintre motivele care provoaca afectiuni ale ochilor, cum ar fi conjuctivita alergica. Aceasta boala sezoniera, de primavara, ca sa zicem asa, se manifesta intr-o forma usoara, mai ales la tineri, insa poate duce si la forme grave, cu caracter cronic, atrage atentia conf. dr. Monica Pop.

Conjuctivita alergica nu este provocata numai de factorii de mediu, ci si de alimente, produse cosmetice, lentile de contact. Aceasta este forma trecatoare a bolii si reapare la contactul cu ceea ce provoaca alergia. Simptomele conjuctivitei alergice sunt inrosirea si unflarea ochilor, dureri, intepaturi si mancarimi ale acestora. Tratamentul se face mai ales prin metode farmaceutice, de aceea este absolut necesar sa va prezentati la medicul oftalmolog.

Probleme si solutii

Baiatul meu, in varsta de 25 de ani, a fost diagnosticat cu toxoplasmoza. Acum a ajuns la a treia serie de tratament, dar tot nu vede bine cu ochiul respectiv. Ce trebuie sa faca? (Elena, din Calimanesti)

Afectiunea aceasta este irecuperabila, iar tratamentul este absolut necesar. Asadar, chiar daca rezultatele nu sunt cele pe care le asteptati, tratamentul nu trebuie intrerupt sub nici o forma. Pentru indicatii terapeutice detaliate, va rog sa va adresati medicului curant, acesta fiind singurul in masura sa decida asupra medicatiei fiului dumneavoastra. (conf. dr. Monica Pop, doctor oftalmolog)

Copilul meu s-a nascut cu gonococ, a facut sase injectii cu penicilina si a urmat un tratament cu picaturi timp de o saptamana. Este de ajuns acest tratament sau trebuie sa ii dau si alta medicatie? (Ioana, 30 de ani, din Slatina)

In primul rand, nu ati mentionat ce fel de picaturi i-au fost administrate si la ce interval. In mod normal, acestea trebuie sa fie picaturi cu penicilina 2{50834bfc9c40ceedfec157ea7de32ebf7afe6d7f9db19f47c45988452797372a} si picaturi cu sinerdol 2{50834bfc9c40ceedfec157ea7de32ebf7afe6d7f9db19f47c45988452797372a}. Ele trebuie administrate din jumatate in jumatate de ora, la inceputul tratamentului. Apoi, dupa ce tratamentul se termina, este necesar sa mergeti la medicul oftalmolog, deoarece este necesara o secretie conjuctivala pentru a se stabili eficienta medicatiei. Gonococul este o boala foarte grava, care se transmite de la o mama care este bolnava de blenoregie. (conf. dr. Monica Pop, doctor oftalmolog)

Acum trei ani am fost operat de cataracta la ochiul stang, dar operatia nu a reusit. In ultima vreme, am inceput sa am probleme si cu celalalt ochi. Medicii mi-au spus ca este vorba despre o cataracta congenitala, de la nastere. Ce se mai poate face? (Ion, 27 de ani, din Ilfov)

Daca vederea dumneavoastra a inceput sa scada si la celalalt ochi, aveti o singura optiune: sa va operati si la acest ochi. Sfatul meu este sa mergeti din nou la un consult oftalmologic, pentru a se stabili pasii urmatori. (conf. dr. Monica Pop, doctor oftalmolog)

Mi s-a pus diagnosticul de astigmatism si hipermetropie. Mai pot fi corectate aceste afectiuni? (Vasile, 50 de ani, din Bucuresti)

Din informatiile pe care ni le-ati furnizat, dumneavoastra ar fi trebuit sa purtati ochelari inca de la varsta de trei-patru ani. Daca vedeti bine atunci cand purtati ochelari, afectiunile pot fi remediate printr-o interventie chirurgicala. In caz contrar, operatia nu este o solutie. (conf. dr. Monica Pop, doctor oftalmolog)

Acum un an, am fost diagnosticat cu glaucom juvenil tardiv si urmez un tratament cu xalatan. Se mai poate face ceva? (Ionut, 24 de ani, din Zalau)

Pentru a se putea stabili ce este de facut trebuie monitorizati urmatorii parametri: tensiunea oculara, fundul de ochi, campul vizual si acuitatea vizuala. Daca acesti factori se mentin in parametrii de la inceput, atunci se pastreaza acest tratament. In caz contrar, se impune interventia chirurgicala. Sfatul meu este sa va prezentati periodic la medicul oftalmolog, pentru evaluarea parametrilor mentionati mai sus. (conf. dr. Monica Pop, doctor oftalmolog)